спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Кръстю Василев Лафазанов е български театрален и филмов актьор, играл в известни български телевизионни предавания като „Улицата“ и „Събота късен следобед“ (по БНТ) и „Смях в залата“ (излъчвано по bTV). Играе в телевизионното комедийно шоу „Комиците“.

Кръстю Лафазанов е роден на 18 юли 1961 година във Варна в семейство на потомци на бежанци от Въмбел, Костурско. Майка му е медицинска сестра.

Образование

След гимназията кандидатства стоматология и е приет. Пробва се и във ВИТИЗ. Първият път претърпява фиаско. Вторият му опит се оказва успешен. През 1985 г. завършва актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Елена Владова.

Ранна кариера

Участвал е в ДЮТ „Златното ключе“ Варна, при Катя Папазова, сестра на сегашния ръководител – Сия Папазова (1985 – 1988). След това работи в Родопски драматичен театър – Смолян (1988 – 1989), театър Сириус (1989 – 1991). Звездата му изгрява в театъра на Теди Москов („Ла Страда“), където Лафазанов изиграва първите си големи роли и става партньор на Мая Новоселска (1991 – 1992). От 1993 г. преминава в Народен театър „Иван Вазов“.

Малко известен факт е, че Елена Начева е била добра приятелка на Петя Дубарова, която в писмата си до нея се обръща с „Мила Льони“.

Кариера на озвучаващ актьор

Лафазанов се занимава с дублаж. Известен е с ролята на Шрек в „Шрек“, но през 2010 г. го замества Йордан Господинов – Дачко. През 2003 г. озвучава Туп в „Братът на мечката“.

Свързани публикации
Артисти
Новини