спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Опит за летене

ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ
Категория: ,
Фотограф: Стефан Н. Щерев
Всичко в тази смешно-драматична история започва с появата на един скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война, който изневиделица се появава над Аврамови махали.

от Йордан Радичков

РЕЖИСЬОР:
Стоян Радев

СЦЕНОГРАФИЯ:
Венелин Шурелов

КОСТЮМИ:
Елица Георгиева

МУЗИКА:
Теодосий Спасов

Всичко в тази смешно-драматична история започва с появата на един скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война, който изневиделица се появава над Аврамови махали. Това събитие води до сформирането на три групи селяни, които започват преследването на балона. Образите на преследвачите са повече от колоритни: Даскал Киро, Хаджи Аврам, Петлето, Илийко, Матей Нищото, Аврам Совалката, Игото, Павел, Петър, Аврамовица, Аврамчето, Бабина Душица. За пиесата си Радичков пише: “В събитията участват още: детско хвърчило, бълха, опитомена врана с името Момо, ангели, които пренасят душата на един умрял човек от Аврамови махали, група от Влашко с гуцулски пищялки, група сърби с арнаутски пищови, група гърци, изпълняващи тъжна мелодия на струнни инструменти, група турци с ходжа, със зурли и маанета, отделно прахоляка, който вдигат. Тези четири групи трябва да символизират Балканите, които не остават безучастни при появата на скитащия балон. Най-високо сред Балканите е нашата група от преследвачи, тъй като ние сме в самия център на полуострова. Балканите са обиталища на орлите, обиталища на летателни идеи, там духът на човека се рее високо в облаците и всеки от героите поне веднъж е летял насън. Тази хроника има скромната задача да покаже как от реални събития простолюдието създава митове. Всички митове са създадени от простолюдието, смесица от въображение и невежество, и една постоянна мечта човек да се откъсне от мизерния и презрян земен живот. Като се осветлява и стопля чрез човешката душа, презрения и мизерен живот започва да звучи почти баладично и засиява с чисто човешка светлина.”

С участието на: ГЕОРГИ МАМАЛЕВ, ВАЛЕНТИН ТАНЕВ, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ПАВЛИН ПЕТРУНОВ, ХРИСТО ПЕТКОВ, СТЕЛИАН РАДЕВ, ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ЗАФИР РАДЖАБ, МАРИН ЯНЕВ, МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА, БЛАГОВЕСТ БЛАГОЕВ, НИКОЛАЙ УРУМОВ

Награда ИКАР`2019 за майсторско техническо осъществяване на спектакъла.

ДРАМАТУРГ НА ПОСТАНОВКАТА:

Розалия Радичкова

АСИСТЕНТ-РЕЖИСЬОР:

Меглена Димитрова, Олга Недялкова

ХУДОЖНИК НА ПЛАКАТА И ПРОГРАМАТА:

Янина Петрова

ФОТОГРАФ:

Стефан Н. Щерев

Премиера – 13 ноември 2018 г.

Представлението не е подходящо за лица под 15 г.

Времетраене – 1 ч. 45 мин., без антракт

Народен театър “Иван Вазов”

Свързани публикации
Артисти
Новини