спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Любомир Нейков е сред най-предпочитаните и търсени лица на българския рекламен пазар. През годините участва в заснемането на рекламни клипове за едни от най-големите рекламни брандове в България.

Биография и творчество

Любомир Нейков е роден на 7 февруари 1972 г. в Червен бряг. Завършва Техникум по електротехника в Червен бряг, а след това НАТФИЗ през 1998 г. в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. От 1998 до 2006 работи в “Хъшове”, „Шоуто на Слави“ и в театрална формация Мелпомена. В „Шоуто на Слави“ Любомир Нейков изпълнява едни от най-успешните, правени от български актьор, имитации на съществуващи личности (Бойко Борисов, Иван Костов и др.) – мъже и жени.

През септември 2006 г., заедно с Евтим Милошев, основава продуцентска компания “Дрийм Тийм Прадакшънс”.

През 2007 г. заедно със своите колеги Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов създава първото и единствено по рода си авторско комедийно предаване в българския телевизионен ефир „Комиците“. Компанията реализира и най-хитовият комедиен сериал в България – „Столичани в повече”, който отбелязва рекордна гледаемост, достигайки до 2.2 милиона зрители на епизод.

За 9-годишната си история „Дрийм Тийм Прадакшънс” е натрупала опит в продуциране на предаванията „Нека говорят”, пет сезона на един от най-успешните риалити формати в света — Сървайвър”, специализираните предавания „Операция Слава”, „Урок по Родолюбие” и “Българските следи” и др.

През 2004 г. дава гласа си за българския дублаж на филма „Гарфилд“, с премиера в България на 27 август същата година, където озвучава едноименния герой, а също така и за продължението „Гарфилд 2“, което излиза в България на 25 август 2006 г., както и за американските продукции „Великолепната четворка” (анимания, дублаж в ролята на Нещото, 1995 г.) и „Братът на мечката” (анимания, дублаж в ролята на Лос, 2003).

Ръководената от Любомир Нейков продуцентска компания успешно продуцира и два театрални проекти, като илюзионния спектакъл „Магията на Ненчо”, който се играе на сцената на театър Българска Армия и “Скакалци” на Ст. Л. Костов на сцената на Държавен сатиричен театър.

Именно за реализацията на спектакъла “Магията на Ненчо”, през 2008 г. Любомир Нейков купува целия реквизит, албуми със снимки, костюми и касети със записи от представления на илюзиониста Орфи.

Любомир Нейков е сред най-предпочитаните и търсени лица на българския рекламен пазар. През годините участва в заснемането на рекламни клипове за едни от най-големите рекламни брандове в България.

От 1998 е семеен. На 20 февруари 2011 г.се ражда първата му дъщеря Анна.

Роли

Юра Мезозойски
Бойко Борисов (сатирично превъплъщение на Бойко Борисов)
Ем Си Фараона
Иван Костов (сатирично превъплъщение на Иван Костов)
Мутрата Здравко
Христо Ботев
Кмет Борис от село Бойково
Ромът Дениров (сатирично превъплъщение на Робърт Де Ниро)
Ванката
Светльо Петров (сатирично превъплъщение на Светла Петрова)
Белото Боро
Ани Сандалич (сатирично превъплъщение на Ани Салич)
Ненка
Баба Яга
Яначков (Скакалци на Ст. Л. Костов, продуцент: Дрийм Тийм Прадакшънс)
Поп Стайко (Вражалец на Ст. Л. Костов, продуцент: Театрална формация „Мелпомена“)
Големанов, (Големанов на Ст. Л. Костов, продуцент: Театрална формация „Мелпомена“)
Исай (Януари на Й. Радичков, продуцент: Театрална формация „Мелпомена“)
Драгалевски (Двубой на И. Вазов, продуцент: Театрална
формация „Мелпомена“)

Филмография

Прелюбодеяние (2014) – г-н Пандзис
Вангелия (2013) (руски TВ-сериал) Васил
Столичани в повече (2011 – до момента) (TВ-сериал) Рангел Чеканов
Мисия Лондон (2010) Коста Баничаров, готвач на посолството
Корпорация Война (2008) Омар Шариф
Разследване (2006) Управител на гараж
Спартак (2004) Готвачът във вилата на Лентул Батиат
Коледата е възможна (2001) – дядо Коледа

Свързани публикации
Артисти
Новини