спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Валентин Ганев е носител на три награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля – през 1998 г. за проф. Хигинс в “Пигмалион”, през 2001 г. за Контрабасистът в “Контрабасът”, през 2019 г. за Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган”, а също и Икар`2001 за най-добра мъжка роля, награди от фестивалите в Благоевград, Враца и Шумен и др.

Завършва актьорско майсторство във Всерусийски държавен институт за кинематография Москва през 1981 г. в класа на Сергей Бондарчук. Работил е в Драматичен театър Перник, Драматичен театър “Сълза и смях”, Драматичен театър “София”, Малък градски театър”Зад канала”. От 1996 г. е в трупата на Народен театър “Иван Вазов”. Изиграл е над шейсет театрални роли, от които в Народния театър “Иван Вазов” по-значителни са: Бил Старбък в “Човекът, който прави дъжд” от Ричард Неш, професор Хигинс в “Пигмалион” от Бърнард Шоу, Актьора в “На дъното” по Максим Горки, Франсоа във “Вечеря за глупаци” от Франсис Вебер, Контрабасистът в “Контрабасът” от Патрик Зюскинд, Малволио в “Дванайсета нощ”,  Глостър в “Крал Лир” и Полоний в “Хамлет” от Уилям Шекспир, Чиголоти в “Кралят-елен” от Карло Гоци, Шпигелски в “Месец на село” от Иван Тургенев, Владиков в “Хъшове” по Иван Вазов, Боркман в “Юн Габриел Боркман” и Верле в “Дивата патица” от Хенрик Ибсен, Капитанът в “Бащата” от Аугуст Стриндберг, Командорът в “Дон Жуан” от Молиер, Гаев във “Вишнева градина” от А. П. Чехов, Аздак в „Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолд Брехт,  Ил в „Посещението на старата дама” от Фридрих Дюренмат, Времето в „Синята птица” от Морис Метерлинк, Никола Гешев в „Гео” от Христо Карастоянов, Чарли в „Морски пейзаж” от Едуард Олби,  Фильо Гологана в „Рицар на светия дух”от Боян Папазов, Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган” от Артър Милър, Управител в “Теремин” от Петър Зеленка.

Носител е на три награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля – през 1998 г. за проф. Хигинс в “Пигмалион”, през 2001 г. за Контрабасистът в “Контрабасът”, през 2019 г. за Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган”, а също и Икар`2001 за най-добра мъжка роля, награди от фестивалите в Благоевград, Враца и Шумен и др.

През този сезон можете да гледате Валентин Ганев в спектаклите  “Контрабасът”, “Хъшове”, “Дон Жуан”, “Полет над кукувиче гнездо”, “Вишнева градина”, “Рицар на Светия Дух”, “Хамлет”, “Спускане от връх Морган”, “Дивата патица”, “Теремин”.

Свързани публикации
Артисти
Новини