спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Мария Каварджикова е носителка на множество отличия и театрални награди, сред които “Аскеер 1997” за водеща женска роля в “Спускане от връх Морган” в Театър 199; награда на САБ за 1998 г.

WIKI

Мария Каварджикова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1978 г. в класа на проф. Надежда Сейкова. Работи в драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник и в Нов драматичен театър “Сълза и смях”. От 1991 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където сред най-популярните й роли са Естър Франц в “Цената” от Артър Милър, Васа във “Васа Железнова 1910” от Максим Горки, Елмира в “Тартюф” от Молиер, Алис Мор в “Човек за всички времена” от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в “Есенна градина” от Лилиан Хелман, Аркадина в “Чайка” от Чехов, Василиса Карповна в “На дъното” по Максим Горки, Морийн в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Лаура в “Декмерон или Кръв и страст по Бокачо” , спектакъл на Александър Морфов, Терез в “Дядо Коледа е боклук” от Жозиан Баласко, Маги в “Жените на Джейк” от Нийл Саймън, Лейди Макбет в “Макбет” от Шекспир, Стефка в “Почивен ден” от Камен Донев, Гонерила в “Крал Лир” от Шекспир, Ела Рентхайм в “Юн Габриел Боркман” от Ибсен, Мария Седларова в “Бетовен 21” от Константин Илиев, Мисис Чивли в “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, лейди Хърф в “Балът на крадците” от Жан Ануй, .

Носителка е на множество отличия и театрални награди, сред които “Аскеер 1997” за водеща женска роля в “Спускане от връх Морган” в Театър 199; награда на САБ за 1998 г. и на Театралните празници “Благоевград`98” за ролята на Василиса в “На дъното”; награда на Театрални празници “Благоевград`99”, “Аскеер 1999” за водеща женска роля за Морийн в “Бившата мис на малкия град”.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ НА ЖИВО:

ДВЕ от Таня Шахова сцена “Апостол Карамитев” – Народен театър “Иван Вазов”

Свързани публикации
Артисти
Новини