спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Параскева Джукелова е сред най-обичаните и знакови лица в новото българско кино и най-популярните телевизионни сериали, два пъти е удостоявана с наградата „Златна роза“ за главна женска роля.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ през 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Веднага след това постъпва в трупата на Народния театър “Иван Вазов”. След пет години излиза на свободна практика. Работи като гост – актриса в различни театри в София и страната в продължение на 10 години. През 2008 отново става част от трупата на Народия театър „Иван Вазов”. Сред най-известните й роли са Наташа във „Васа Железнова“ от Максим Горки, Кора в „Анатол“ от Артур Шнитцлер, Филис в „Обир“ от Джо Ортън, Надя в „Бягащи странници” от Алексей Казанцев, Елианта в „Мизантроп” от Жан Батист Молиер, Керън в „Август в Оклахома” от Трейси Летс, Триша в „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол, Елизабет и Темида в „Ричард Трети“ по Уилям Шекспир, Маргарет в „Добри хора” от Дейвид Линдзи Абер, Саломия в „Последното изкушение” по Никос Казандзакис, Олга в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ от Максим Горки, Тео в „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, Марселина в „Един безумен ден” от Пиер дьо Бомарше.

Номинации АСКЕЕР 2007 за водеща женска роля за ролята на Надя в „Бягащи странници“ от Алексей Казанцев и

АСКЕЕР 2010 за поддържаща женска роля за ролята на Елианта в „Мизантроп“ от Жан-Батист Молиер

Номинация ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН 2019 за женска роля за ролята на Марселина в „Един безумен ден” от Пиер дьо Бомарше.

Параскева Джукелова е сред най-обичаните и знакови лица в новото българско кино и най-популярните телевизионни сериали, два пъти е удостоявана с наградата „Златна роза“ за главна женска роля.

WIKI

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ НА ЖИВО?

Този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ можете да гледате Параскева Джукелова в:

„Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ от Максим Горки

„Спускане от връх Морган” от Артър Милър

„Един безумен ден” от Пиер дьо Бомарше

„Лисичета“ от Лилиан Хелман.

Свързани публикации
Артисти
Новини