спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

Валентин Танев е Носител на множество награди, между които: АСКЕЕР`2006 за ролята на Разплюев в “Веселите Разплюеви дни”, ИКАР`97 за ролята на Естрагон във “В очакване на Годо”, награда от Театрални празници “Благоевград`98” за ролята на Кърлежа в “На дъното”.

Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1984 г. в класа на проф. Крикор Азарян. Работил е в Държавен театър Сливен, Театрална работилница “Сфумато”, Държавен пътуващ театър, Първи частен театър “Ла Страда”. Дебютира в ролята на Белогубов в “Доходно място” от А. Н. Островски на сцената на Драматичен театър Сливен. Гастролира в Театър 199, Държавен сатиричен театър “Алеко Константинов”. Сред ролите му са: Джордж в “Слънчево с гръмотевици” от Кен Лудвик в Малък градски театър “Зад канала”, Йосариан в “Параграф 22” от Джоузеф Хелър, Старчето в “Старчето и стрелата” от Никола Русев, Разплюев във “Веселите Разплюеви дни” по А. Сухово-Кобилин в Театър 199. От 1997 г. е в трупата на Народен театър “Иван Вазов” където дебютира с ролята на Кърлежа в “На дъното” по Максим Горки. Сред ролите му са още: Той в “Боб” от Елин Рахнев, Юзъм в “Самолетът беглец” от Камен Донев, Ричард Ноукс в “Аркадия” от Том Стопард, Феликс в “Дядо Коледа е боклук” от Жозиан Баласко, Едип в “Едип цар” от Софокъл, Макдъф в “Макбед” от Уилям Шекспир, Магбет в “Магбет” от Йожен Йонеско, Кметът в “Посещението на старата дама” от Фридрих Дюренмат, Лазар в “Лазарица” от Йордан Радичков, Хаджията в “Хъшове” по Иван Вазов, Цико в “Бетовен 21” от Константин Илиев, Кочкарьов в “Женитба” от Николай Гогол, Епиходов във “Вишнева градина” от А. П. Чехов, Чарли Айкен в “Август в Оклахома” от Трейси Летс, отец Елпидий в “Животът е прекрасен” от Николай Ердман, Захарий Стоянов в “Духът на поета” от Стефан Цанев, Петър Минков в “Рицар на Светия Дух” от Боян Папазов, Хаджи Аврам в “Опит за летене” от Йордан Радичков.

Носител е на множество награди, между които: АСКЕЕР`2006 за ролята на Разплюев в “Веселите Разплюеви дни”, ИКАР`97 за ролята на Естрагон във “В очакване на Годо”, награда от Театрални празници “Благоевград`98” за ролята на Кърлежа в “На дъното”.

През този сезон можете да гледате Валентин Танев в спектаклите “Хъшове”, “Вишнева градина”, “Рицар на светия дух”, “Животът е прекрасен”, “Духът на поета”, “Опит за летене”.

Свързани публикации
Артисти
Новини