спектакли / премиери / профили на актьори / онлайн билети за театър

“НОРА” в Народния театър

Нора
Категория: ,
Фотограф: Стефан Н. Щерев
Хенрик Ибсен създава пиесата си „Куклен дом“ през 1879 г. в Рим и Амалфи. Премиерата е през декември 1879 г. в Кралския театър в Копенхаген. Впоследствие пиесата често се поставя като „Нора“ – по името на главната героиня.

В основата на драмата си Ибсен поставя реални събития. Прототип на Нора е  норвежко-датската писателка Лаура Килер (1849—1932), която Ибсен познава добре. Когато съпругът на Лаура се разболява от туберкулоза и е необходимо лечение на юг, тя тайно взема заем от банката. След време обаче се оказва, че няма възможност да върне дълга и в отчаянието си тя решава да даде фалшива полица, но после размисля и я унищожава. Съпругът научава за всички действия на жена си. Отначало ѝ  прощава, но под влияние на семейството и приятелите, променя отношението си и поисква развод, който бързо е оформен. Отнемат децата на Лаура и дори я обявяват за душевноболна.  Но след време съпругът помолил Лаура да се върне у дома. Тя се върнала, отново станала негова съпруга и започнала своята литературна дейност, като постепенно изплатила всички дългове…

Пиесата на Ибсен бързо се превръща и продължава да е едно от най-репертоарните произведения в световния театър. През 2001 г. ЮНЕСКО включва ръкописа на „Куклен дом“ в списъка „Паметта на света“, в който влизат най-важните документи от световното наследство.

Първата постановка на пиесата на сцената на Народния театър е със заглавие „Нора или Домът на куклата“ с режисьор на Иван Попов, а премиерата е на 1 април 1905 г.

***

“НОРА“
по Хенрик Ибсен
Режисьор: Тимофей Кулябин / Timofey Kuliabin
Драматург: Роман Должанский
Сценограф и костюми: Олег Головко / Oleg Golovko
Лайит дизаин: Оскарас Паулинс
Саунд дизайн: Тимофей Пастухов
Хореография: Анна Абалихина

Фотография и видео: Стефан Н. Щерев

Участват:
Иван Юруков / Ivan Yurukov
Радина Кърджилова / Radina Kardzhilova
Ана Пападопулу / Ana Papadopulu
Дарин Ангелов / Darin Angelov Angelov
Илиана Коджабашева / Iliana Kodjabasheva
Василена Винченцо / Vasilena Vincenzo Kolomoets
Надя Керанова / Nadya Keranova
Жаклин Даскалова / Жаклин Даскалова
Димитър Николов / Dimitar Nikolov
Благовест Благоев /
Зафир Раджаб / Zafir Radjab

Народен театър „Иван Вазов”

Свързани публикации
Артисти
Новини